Ägg är ”äggstra” bra mat!

Ägg

Ägg är en fantastisk ingrediens som alltid bör finnas till hands i köket. I vår lilla stad kommer det en torghandlare på tis-, tors- och lördagar och säljer lokala varor från de närliggande gårdarna, bland annat pinfärska ägg. Det är så lyxigt att kunna gå ner på torget på lördagsmorgonen och komma hem med ett tolvpack, som man vet värptes för max två dagar sedan!

Äggens mångsidighet och näringsvärde gör dem till en perfekt bas för en rad olika maträtter. Här kommer vi att utforska några enkla och läckra recept där ägg är stjärnan i rätten. Oavsett om du vill ha en snabb frukost, en lätt lunch eller en välsmakande middag, har ägget alltid något att erbjuda!

  1. Omelett med grönsaker: En klassisk och snabb maträtt som passar perfekt till frukost, lunch eller middag är omeletten. Knäck ett par ägg i en skål, tillsätt en skvätt mjölk, salt och peppar efter smak och vispa ihop. Hacka några grönsaker som lök, paprika, tomat, spenat och champinjoner och stek dem lätt i en stekpanna. Häll sedan äggsmeten över grönsakerna och låt den stelna. Servera med en sallad eller en brödbit för en komplett måltid. Omelett är också ett perfekt sätt att ”rädda rester” från gårdagens middag – nästan precis vad som helst passar att slänga ner i stekpannan, exemeplvis delade köttbullar och skivad potatis.
  2. Äggröra med rökt lax: Äggröra är enkelt att laga och kan varieras på många sätt. För en lyxig variant, tillsätt rökt lax i äggsmeten när du vispar äggen. Stek sedan äggröran i smör tills den är krämig och härligt gyllenbrun. Servera på rostat bröd med lite gräslök på toppen för extra färg och smak.
  3. Kokt ägg och avokadosmörgås: En snabb och näringsrik maträtt är kokta ägg och avokadosmörgås. Koka äggen till önskad hårdhet och skiva avokado tunt. Bred avokadon på ett bröd och lägg de skivade äggen ovanpå. Krydda med lite salt, peppar och eventuellt lite egenodlad krasse eller chili för extra sting. Enkelt, mättande och oemotståndligt gott!
  4. Äggstekt ris: Även detta en perfekt rätt för att använda rester från gårdagens middag! Hacka upp lite grönsaker som morot, lök, ärtor och vitlök. Stek grönsakerna i olja i en stor stekpanna och tillsätt sedan kallt ris och sojasås. Gör en liten grop i riset och knäck ett ägg i den. Stek ägget tills det är genomstekt och blanda sedan försiktigt ihop allt. Voilà – enkelt och smakfullt!
  5. Ägg- och grönsaksgratäng: En läcker maträtt som kan serveras som huvudrätt eller tillbehör är ägg- och grönsaksgratängen. Blanda ihop ägg, mjölk, riven ost, salt och peppar i en skål. Tillsätt valfria grönsaker som broccoli, blomkål och morot och häll allt i en ugnssäker form. Gratinera tills ytan är gyllenbrun och maträtten har fått en krämig konsistens.
  6. Barnbarnens favorit är såklart pannkakor: Ägg, mjölk och vetemjöl, och lite matfett att steka i. Salt om du önskar. Servera med några färska bär som du plockat tillsammans med barnet i trädgården. Och du, det går faktiskt att göra pannkaksmuffins också!

Ägg är verkligen en underbar ingrediens som kan användas för att laga en mängd olika maträtter. Från klassiska omeletter till smakrika ägg- och grönsaksgratänger, är det enkelt att få till en god och näringsrik måltid med ägg som huvudaktör. Så nästa gång du står i köket och undrar vad du ska laga, ge ägget en chans att glänsa – du kommer inte att bli besviken!

Related Posts