Vad är en Axgan

Axgan Åland

Åland är en svensktalande finsk ögrupp mitt emellan Sverige och Finland. Landskapet har strax under 30.000 människor enligt Wikipedia. I en sådan liten gemenskap måste man ”se om sitt hus och ta hand om varandra”. En gräsrotsrörelse har bildats – man är en Axgan – om man enbart äter och dricker mat och dryck som är producerad på Åland!

Axgan

Axgan är en sammanslagning av två ord. Ax kommer från Ålands Internetändelse (toppdomän): På samma sätt som ev svensk Internetsajt slutar på punkt-SE och en kommersiell USA-sajt slutar på punkt-COM, så är den unika Åländska ändelsen punkt-AX. Ändelsen -gan i sin tur leker med ordet vegan, någon som enbart äter mat från växtriket. En Axgan är således någon som enbart ätar (och dricker) mat från Åland. Begreppet axgan myntades av Johan Mörn och fick spridning på åländska socialmediakonton med start 2018.

En Axgan är en person som som främst väljer åländsk mat, köper tjänster av lokala företagare och varor från lokala handlare. En alltid glad men också lite krävande gäst eller kund som utövar sin konsumentmakt och ställer frågor om matens ursprung.
/ Landsbygd.ax

Välj lokal mat och dryck!

Axgan-rörelsen inspirerade mig till denna websida. Jag är en medelåldes man som älskar lokalproducerad och småskalig mat och dryck. Att välja lokalproducerad mat och dryck (och andra lokala varor och tjänster) gör att pengar går runt i lokalsamhället, transporter minimeras och ökad spårbarhet. Studier har också visat att när man har fokus på det lokala så tenderar detta att öka kretsloppet, och skapar en cirkulär ekonomi. Alla kan inte göra allt, men att välja lokal mat och dryck så gott det går hjälper till på marginalen och minskar ditt klimatavtryck.

Att resa till Åland

Vill du besöka Åland så går det dels flyg från Stockholm, och dels olika färjor från Stockholm (Viking Line och Tallink Silja), Norrtälje/Kappelskär (Finnlines och Viking Line) och Grisslehamn (Eckerölinken). Man kan åka både regujärresa och olika Ålandskryssningar, där de snabbaste överfarterna tar två timmar, och de långsammaste kryssningarna tar ett dygn. Bara att välja och vraka!

Related Posts