Krasse: för den totala nybörjaren!

krasse

Är du en total nybörjare på att odla hemma, men vill försöka lära dig? Eller bor du i en lägenhet nästan helt utan dagsljus, men ändå vill odla någonting, vad som helst. Eller har du småbarn, som du vill lära upp hur man odlar? Lösningen heter krasse (även kryddkrasse, smörgåskrasse eller trädgårdskrasse) – en liten ört som är löjligt lätt att odla och kan skördas på en vecka eller två!

Odla krasse

Du behöver ingen jord, inga verktyg, ja nästan ingenting för att komma igång och odla krasse. Du behöver bara lite krassefrön (smörgåskrassefrön – blanda inte ihop krasse med vattenkrasse som förvisso är den nyttigaste växten att odla, men som är marginellt svårare att driva upp). Och behöver något som kan behålla fukt. Ja, thats it!

Ta fram ett tefat, klipp till lite hushållspapper i några lager och lägg på fatet, vattna rejält, och strö över krassefrön. Vattna varje dag, och inom en vecka har du krasse färdig att skörda. Klipp av växterna när de är 4-5 cm långa efterhand du vill ha dom på maten.

Till maten

Jag äter själv krasse dels till frukostägget (med Kalles Kaviar), och dels slänger jag i några blad till salladen, eller lägger som garnering på köttbiten. Men var jag tycker det passar allra bäst är som garnering på en ägg- och anschovismacka. Men krasse passar som den är som krydda till nästan all mat. Smaken är skarp, men förlorar mycket av smaken vid uppvärmning. Krasse innehåller mycket K-, C och A-vitamin.

Om några år när du är storodlare av egna grönsaker, och någon kommer fråga hur du började. ”Det började med lite krasse…” kommer du svara, för det är verkligen omöjligt att misslyckas med denna kryddväxt.

Related Posts