Att laga din egen barnmat i stället för att köpa färdigmat på burk är superenkelt, du får bättre kvalitet på maten, samtidigt som du minskar svinn och sopor
Egenlagad barnmat gör gott för magen och miljön på många olika sätt:
- Minskade transporter
- Mindre slit och släng av förpackningar
- Full kontroll på innehållet, och
- Inga konserveringsmedel, E-nummer, smakförstärkare och liknande skräp!
Barnmat: Exempel på recept
Ett exempel på recept är inspirerat från topics.se, är superenkelt att göra på under 30 minuter och räcker till många måtider:
Potatis- och morotspuré
Skala två ekologiska potatisar, två ekologiska morötter och skär dom i mindre bitar. Koka bitarna i en kastrull (utan att salta!) och koka tills de är mjuka.
Häll av vattnet i ett annat kärl. Tillsätt två matskedar ekologisk rapsolja och mixa med en stavmixer tills du får en mjuk och len konsistens. Tillsätt eventuellt lite av kokvattnet du sparade i det andra kärlet för de allra minsta barnen.
Att göra egen rapsolja kan nog vara rejält svårt, men både potatis och morötter är jätteenkelt och kul att odla själv i trädgården eller grönsakslandet. Hemmaodlad mat smakar alltid bäst, och nu vet du exakt vad barnmaten innehåller!
Dela upp maten i lagom portioner som du fryser in styckvis. Prova dig fram till den fördelning potatis/morötter som ditt barn gillar allra bäst – små smakportioner i fördelningen 50/50 i början kan lätt bli 100% morötter när barnet blir lite äldre.
Varianter
Det går utmärkt att variera sig genom att byta ut morötterna mot exempelvis annat du kan odla själv:
- Palsternackor
- Äpple
- Päron
- Broccoli
Barnens ålder
- 4-6 månader: Du kan börja ge smakportioner med ovanstående olika recept. Det räcker med en tesked åt gången.
- 6-8 månader: Dags att ge annan mat än bara bröstmjölk och smakbitar. Maten behöver inte heller vara helt slät som puré
- 8-12 månader: När de första tänderna kommer så kan du gradvis börja vänja barnen vid bitar i maten – lägg undan mixern och grovfördela maten med en gaffel.