Morgenstjerne – en stjärna från Arla!

Morgenstjerne - en stjärna från Arla!

När man tänker på Arla, så tänker man väl inte på mathantverk och småskalig produktion, utan på massproducerade mejerivaror? Rätt! Och fel! Arla har en produktserie de kallar Arla Unika, som är en kärleksförklaring till det nordiska köket.

År 2002 var det flera danska kockar som gick ut i medierna och frågade Arla:

Var finns mångfalden och den unika smaken i era produkter?

Först kunde Arla inte riktigt förstå kritiken. Visst är det väl kvalitet när man kan förvänta sig samma smak varje gång? Det är väl kännetecknet för en märkesvara? Kockarna vidhöll sin kritik. Arla lyssnade, och med avstamp i det nya nordiska köket inleddes en kunskapsresa med kockarna. Det blev startskottet för Arla Unika.

Morgenstjerne – ost som möter kaffe och whisky

Osten Morgenstjerne från danska Troldhede Mejeri är en spännande ost som med hjälp av affinageteknikerna de- och rehydrering för tankarna till konfektyr. Det är en ost bestående av rödkitt, blåmögel och vitmögel. Mejeristerna brygger 20 liter naturligt fermenterat kaffe rostat på La Cabra, som hälls i mjölken i ostkaret, och mjölken görs till ost. Blåmögel växer i Morgenstjernes inre, medan vitmögel och rödkittsbakterier växer på dess yta.

Efter flera månaders lagring dehydrerar man osten. Morgenstjerne rehydreras sedan i danska rågwhiskyn Stauning Rye Whisky, som den suger till sig som en svamp. Osten är komplex och fyllig. Tack vare whiskyn får osten en knaprigt spröd skorpa. Whiskyn tillför också nya smaker och aromer av tropisk frukt. Tillsammans med kaffets smakdjup blir osten Morgenstjerne ett unikum.

Related Posts