Närproducerat och ekologiskt hos Wij Trädgårdar

Rädisor

Hos Wij Trädgårdar står odling i fokus och i parkens olika områden odlas både blomster och ätbart. I köksträdgården odlas till exempel råvaror som sedan tas till vara i den egna restaurangen, säljs till besökare och skickas ut till kommunens skolor och äldreboenden. Närproducerat, hållbart och ekologiskt är några av verksamhetens ledord och årligen lockas tiotusentals besökare till parken för att inspireras.

Närproducerade och ekologiska råvaror

Projektet Wij Trädgårdar, som ligger i Ockelbo, startades 2001. Målet var att skapa ett unikt centrum för trädgårdskultur och med på resan är bland annat Lars Krantz, som ansvarar för den välkända Rosendals trädgård i Stockholm.

Redan 2003, då parken fortfarande var under uppbyggnad, lockades tiotusentals människor att besöka parken och med åren har besökarna blivit allt fler. Dom olika visningsträdgårdarna bjuder på mycket inspiration för alla trädgårds- och odlingsintresserade och det är också ett av syftena med parken – att inspirera.

Parken är indelad i olika områden och består bland annat av följande:

  • Rosträdgård
  • Örtagård
  • Köksträdgård
  • Barnens trädgård

Ekologiskt, hållbart, och närproducerat är några av verksamhetens ledord och i restaurangen Wij Trädgårdskök finns möjlighet att smaka på närproducerad och ekologisk mat, där många av ingredienserna kommer direkt från odlingsbäddarna. Det finns alltid flera alternativ att välja bland på menyn – både fisk- och kötträtter, vegetariska rätter samt gluten- och laktosfria rätter.

I parken finns hittas även ett café med goda bakverk, smörgåsar och glass – som också tillagas och serveras med inspiration från dom egna trädgårdarna.

Råvarorna som odlas i parken och som inte går åt i den egna restaurangen säljs till besökare på plats. Verksamheten har även ett samarbete med kommunen och levererar bland annat morötter, potatis och rödbetor till stadens skolor och äldreboenden.

Mer om parken

Förutom olika typer av odlingar så erbjuds även annat smått och gott hos Wij Trädgårdar. I den stora parken finns Wij Trädgårdsbutik som erbjuder hantverk, trädgårds- och inredningsdetaljer, souvenirer och presentartiklar.

I Smedjan finns möjlighet att prova på smide och på hotellet finns rum som passar för både ensamma besökare och besökare som kommer i par. Större sällskap som önskar bo över i parken kan med fördel boka in sig i på Raggsocka Logi – ett Bed & Breakfast som har 42 bäddar.

Utöver vardagliga besök från turister och trädgårdsintresserade arrangeras även utbildningar och kurser på området. Delar av parken kan även hyras för konferenser, fester och bröllop och även då serveras mat tillagad av lokala och ekologiska råvaror. I flera presentationer och recensioner ges mycket goda omdömen om Wij Trädgårdar.

Related Posts