Odla egen chili

odla egen chili chilipeppar

Chiliplantan är liten, mångsidig, tilltalande och bygger på en fascination för scoville (måttenhet på upplevd hetta) så väl som kultur. Att lyckas med att odla egen chili kräver dock en del engagemang. Att lyckas med sin odling är en konst i sig – konsten att skapa rätt förhållanden för att väcka liv i ett litet frö och driva upp det till en stor, fruktbärande planta. Om du har ett fönster med mycket solljus så kan du till och med lyckas odla chili i lägenheten!

Det är viktigt att förodla chili

Frön till chiliplantor som ska odlas utomhus behöver förodlas en tid på våren för att hinna bli stora nog att kunna bära frukt under sommarsäsongen. Chilifröet är fullt av näring och energi, och därför sås fröet i såjord, vilket är relativt näringsfattigt. 

Förkultivera fröet mycket tidigt på året – det vill säga under januari eller februari månad – i en liten kruka för ändamålet eller ett större såkärl för större sådder. Chilifröet planteras ungefär en centimeter ner i jorden, som sedan fuktas med en sprayflaska eller mycket försiktigt rinnande vatten. Krukan eller planteringskärlet täcks sedan fördel av lite plastfolie med ventilationshål för att bevara fukten. 

Det är däremot viktigt att jorden inte är blöt, eftersom det kan leda till röta. Krukan eller odlingskärlet med chilifröet ställs i ett ljust fönster eller under växtbelysning för att undvika ranglig grodd.

Skötselråd som får dig att lyckas

Chiliplantan kräver mycket näring och fuktig jord. Efter att fröet har grott till en liten planta med minst två bladpar är det dags att omskola till mer näringsrik jord. Grönsaksjord, blomjord eller till och med tomatjord är perfekt för chiliplantan att leva i. 

Den nya jorden innehåller gott om näringsämnen som chiliplantan suger åt sig, och efter 4-6 veckor är det dags att börja tillsätta extra näring. Gödsel eller näringslösning anpassad efter frukt och grönt är perfekt att tillsätta med ett par veckors mellanrum. Med en jord som är jämnt fuktig och god tillförsel av jord kommer Chiliplantan att växa fort och bära fram en riktigt god skörd.

Att odla chili är inte svårt, och med rätt skötsel kommer chiliplantan att leverera gott med frukt till sensommaren. Att odla chili kan göras på de flesta platser med rätt förutsättningar. 

Chiliplantor som är avsedda att odlas inomhus är lätta att underhålla med extra växtbelysning, och kan då bära fram chilifrukt året om. De är heller inte bara fördelaktiga i kulinariska sammanhang utan gör sig även vackra rent inredningsmässigt med hjälp en passande kruka. Mer lokalodlat än så här går det helt enkelt inte att få!

Related Posts