Odla egen ingefära

Ingefära rot

Det är enkelt att odla ingefära! Samtidigt är ingefära inte helt billigt i mataffären! Perfekt att slå ihop nytta med nöje med andra ord – spara pengar samtidigt som du har roligt! Du kan odla ingefära både inomhus (i kruka) och i växthus. Ofta lyckas man också utomhus, i alla fall i de södra delarna av vårt land.

  • Köp en bit färsk ekologisk bit ingefära. Ekologisk är viktig, då du vill undvika ingefära som blivit besprutad för att hålla sig längre. Tvärt om vill du gärna hitta en bit som har ”ögon”, det vill säga den är på väg att börja gro!
  • Fyll två tredjedelar med planteringsjord i en kruka och vattna rejält. Lägg ingefäraknölen på jorden och täck över med ännu mer jord. Det viktiga är inte att krukan är djup, utan att den är ganska så bred – ingefäran växer på bredden och inte så mycket på djupet.
  • Placera krukan varmt och ljust (i ett växthus eller i ett fönster i söderläge). Vattna regelbundet, och vänta. Efter ett tag börjar det komma upp gröna skott, det visar att din odling fungerar.
  • När det gått några månader kan du börja skörda din odling, genom att ta upp roten, bryt av en lagom bit, och plantera om resten igen!

Ingefära i maten

Ingefära är en mångsidig rot som har använts i matlagning och medicin i årtusenden. Dess unika smak och många hälsofördelar har gjort den till en populär ingrediens i köket och ett populärt medel i huskurer.

1. Te med ingefära:

Ett av de mest populära sätten att konsumera ingefära är genom att göra ingefärste. För att göra detta så skär du ingefära i tunna skivor, eller riv den, och låt den koka i hett vatten i några minuter. Tillsätt honung eller citron för extra smak.

Ingefära Te
Ingefära är en mångsidig rot, som du kan använda i många olika sorters matlagning.

2. Ingefärashots:

Ingefärasmaken ger juicer en unik kick samtidigt som du dra nytta av dess näringsämnen. Ingefära shot är dyrt i mataffären, men enkelt att göra hemma! För en hälsosam ingefärashot kan du blanda ingefära med citron och kanske lite hemmaodlad chili och honung.

3. Smaksättning i matlagning:

Ingefära är en oumbärlig ingrediens i asiatisk matlagning. Du kan använda färsk ingefära genom att riva den eller tärna den och lägga den till wokrätter, soppor, grytor och såser för en distinkt smak.

4. Alkoholfri ingefärssnaps:

Du kan göra din egen ”ingefärssnaps” genom att koka ingefära, socker och vatten. Den färdiga drycken kan drickas som ett uppfriskande alternativ till läsk eller alkohol.

5. Ingefära i bakning:

Ingefärspulver är en viktig ingrediens i klassiska bakverk som pepparkakor och ingefärskakor. Dess varma och kryddiga smak ger en extra dimension till bakverk.

6. Marinader och dressingar:

Ingefära kan användas i marinader för kött eller tofu för att ge extra smak och hjälpa till att tendera köttet. Det är också en utmärkt ingrediens i hemlagade dressingar.

Roten har läkande egenskaper:

Ingefära har traditionellt använts för att lindra illamående och matsmältningsproblem. Det kan vara till hjälp för personer som lider av åksjuka eller morgonillamående under graviditeten. Dessutom har ingefära antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska smärta och svullnad i lederna.

Sammanfattningsvis är ingefära en otroligt mångsidig rot med en unik smak och många hälsofördelar då den är anti-inflammatorisk. Du kan använda den i matlagning, drycker, te, och till och med som ett naturligt huskurermedel. Oavsett hur du väljer att använda ingefära kommer du att njuta av dess smak och dra nytta av dess många hälsofördelar.

Related Posts