Odla egen vitlök

odla vitlök

Det finns få grödor som är så lättodlade som vitlök! Sent på hösten precis innan vinterkylan kommer så trycker du ner en vitlöksklyfta i en odlingskruka, balkongkruka, odlingsbädd eller till och med på friland. Därefter är det bara att vänta! Det är verkligen lätt att odla vitlök!

Vitlökens distinkta smak och dess många hälsofördelar gör den till en oumbärlig ingrediens i köket. Så, om du är redo att ta din gröna tumme till nästa nivå, här är en praktisk guide för att odla vitlök i din egen trädgård eller på din balkong.

Att odla vitlök ger inte bara tillgång till färska och smakrika kryddor året runt, utan det är också en relativt okomplicerad process som passar även för nybörjare. Här är några av fördelarna med att odla din egen vitlök:

 1. Färska smaker: Ingenting slår smaken av färsk vitlök som skördats precis innan användning.
 2. Hälsosamma egenskaper: Vitlök är känt för sina många hälsofördelar, inklusive antibakteriella och antioxidativa egenskaper.
 3. Ekonomiskt: Att odla din egen vitlök kan spara pengar jämfört med att köpa den från affären, särskilt om du använder mycket av den i din matlagning.
 4. Kontroll över odlingen: Genom att odla din egen vitlök har du full kontroll över odlingsmetoder och kan undvika användning av bekämpningsmedel eller kemikalier.
 5. Håller skadedjur borta: Sprid ut vitlökarna i grönsakslandet, eller till och med i gräsmattan, så kan den hjälpa till att hålla sorkar och vissa skadeinsekter borta.

Steg för att odla vitlök

Det finns många olika sorter av vitlök att välja mellan, var och en med sin egen unika smakprofil och anpassad till olika klimat. För bästa resultat så köper du sättlök i trädgårdshandeln. De flesta vitlökar du hittar i mataffärerna är preparerade för att inte börja gro – men om du råkar få hem vitlökar från ICA som börjar gro hemma så kan du faktiskt prova att odla på dessa med. Om du köper ekologiska vitlökar så ökar chansen (eller risken, beroende hur du ser det) att vitlöken börjar gro i köket.

1. Förbered jorden

Vitlök trivs i lös och väldränerad jord med högt näringsinnehåll. Förbered din odlingsplats genom att luckra upp jorden och blanda i kompost eller annan organisk material för att förbättra jordstrukturen och näringshalten. Vitlöken gillar inte väta – välj därför en solig plats.

2. Plantera vitlöksklyftor

Bryt försiktigt upp vitlökshuvudet i enskilda klyftor strax före plantering Plantera vitlöksklyftorna sent på hösten – så sent så att de precis hinner rota sig innan vintern kommer. Gräv små hål i marken, fem cm djupa, och plantera varje klyfta med den spetsiga änden uppåt och den avskurna änden (rotändan) nedåt. Se till att lämna tillräckligt med utrymme (cirka 15 cm) mellan klyftorna för att de ska kunna växa ordentligt.

3. Skötsel och underhåll

Fyll igen och vattna ordentligt. Täck marken med ett lager mulch eller löv och grenar. Därefter gör du ingenting förrän våren kommer!

Till våren vattnar du då och då, och följ plantans utveckling. I början på sommaren har vitlöken bildat lök, men ej klyftor. Du kan skörda den då, om du gillar vitlök med mycket mild smak. Du kan också använda den gröna blasten i exempelvis en sallad.

Annars väntar du till slutet av sommaren, när blasten börjat vissna, vanligtvis 6-9 månader efter plantering – då har vitlöken bildat klyftor och är färdig att skörda för lagring. Klipp bort blasten och förvara vitlökarna luftigt, så att de torkar. Om någon börjar gro, så kan du använda dessa till nästa säsongs odling.

Odla vitlök på våren?

Du kan odla vitlök på våren också, men lökarna kommer inte bli lika stora som om du planterar klyftorna på hösten. Räkna med att du bara når till stadiet ”mild lök utan klyftor”, men det kanske är gott nog? Plantera i så fall vitlöken så fort tjälen går ur marken.

Odla vitlök inomhus?

Tyvärr – odlar du inomhus så kommer det inte utvecklas några lökar. Däremot kommer du kunna skörda blasten, som ger en mild och god vitlökssmak till sallader och andra maträtter.

Rökor i vitlök
Egenodlad vitlök passar utmärkt till många maträtter – här exempelvis vitlöksräkor

Tips på maträtter med vitlök

Du kan använda vitlök i väldigt många maträtter. Egentligen är det bara fantasin och smaklökarna som sätter stopp. Prova dig fram – nedan är ett halvdussin klassiska vitlöksrätter från Sydeuropa:

 1. Tzatziki: Denna grekiska dip/sås är gjord av grekisk yoghurt, riven gurka, hackad vitlök, färsk dill, citronsaft och olivolja. Det är en frisk och krämig sås som passar perfekt som dipp till grönsaker eller bröd, eller som ett smakrikt tillbehör till grillat kött eller fisk. Du hittar ett bra recept på Tzatziki här.
 2. Aglio e Olio Pasta: Denna klassiska italienska rätt är enkel men full av smak. Koka spaghetti eller linguine al dente och stek sedan hackad vitlök i olivolja tills den är lätt gyllenbrun. Blanda den stekta vitlöken med den kokta pastan, tillsätt lite finhackad persilja och en nypa rödpepparflingor för lite extra hetta.
 3. Vitlökskyckling: Skär kycklingbröst i bitar och stek dem i en panna med olivolja tills de är genomstekta och gyllenbruna. Tillsätt hackad vitlök och stek i ytterligare någon minut för att frigöra dess smak. Servera med en sida av rostade grönsaker eller en sallad för en lätt och läckert måltid.
 4. Vitlöksbröd: Skär ett bröd i skivor och lägg dem på en plåt. Blanda smör, hackad vitlök och färsk persilja och bred blandningen på brödskivorna. Gratinera i ugnen tills brödet är gyllenbrunt och knaprigt. Detta är en perfekt aptitretare eller tillbehör till många rätter.
 5. Grillade grönsaker med vitlök: Skär upp dina favoritgrönsaker som zucchini, paprika, lök och svamp. Blanda dem med olivolja, hackad vitlök, salt och peppar. Grilla grönsakerna tills de är möra och fått fin färg. Servera som en hälsosam och smakrik sidorätt till grillad fisk eller kött.
 6. Vitlöksräkor: Stek skalade räkor i olivolja och hackad vitlök tills räkorna är vitrosa. Tillsätt lite citronsaft och färsk persilja för att friska upp smaken. Servera över kokt ris eller med färskt bröd för att doppa i den ljuvliga såsen.

Att odla sin egen vitlök är en givande upplevelse som inte bara ger färska och smakrika kryddor året runt utan också en känsla av självständighet och kontroll över ens matförsörjning. Med rätt kunskap och lite omsorg kan även nybörjare till trädgårdsmästare njuta av framgångsrik vitlöksodling och skörda dess belöningar. Så ge det ett försök och låt din odlingsträdgård bli fylld av denna underbara gröda!

 

Related Posts