Pickla dina hemmaodlade grönsaker!

Olika picklade grönsaker

Inlagda grönsaker, eller picklade grönsaker, är grönsaker som är konserverade med en tillsatt syra. När du har konserverat grönsakerna på detta sätt så håller de sig i flera månader. Oöppnade burkar kan du förvara i skafferiet, öppnade burkar bör du förvara i kylskåpet.

Enkelt att pickla!

Det är superenkelt att pickla dina hemmaodlade grönsaker! Ansa, tvätta och skär grönsakerna till den tjocklek du vill ha. lägg i dom i en glasburk, lager på lager eller blandat vad du tycker ser bäst ut.

Koka upp lagen (receptet har du nedan) i en kastrull och rör runt tills sockret löst upp sig. Häll över i den varma lagen i glasburken ända upp till kanten. Smaksätt efter tycke och smak med exempelvis ett lagerblad och/eller hela (svart)pepparkorn. Låt svalna och innan du sätter på locket.

1-2-3-lag

Ett standardrecept när du picklar grönsaker är den såkallade 1-2-3-lagen, det vill säga:

  1. En del ättika
  2. Två delar socker
  3. Tre delar vatten

Det här är en klassisk picklings-sockerlag som passar nästan alla grönsaker. Ja det går faktiskt att till och med pickla chili! Prova dig fram. Jag läste ett recept på lchf-arkivet om att det går att pickla rödlök utan socker! För grönsaker som i sig innehåller mycket socker, som exempelvis just rödlök, så kan man faktiskt ersätta sockret med något sötningsmedel. Vill man ha en ”mjukare” blommigare sötma så kan man också prova sig fram med honung i stället för socker.

Picklad rödlök, med eller utan socker
Picklad rödlök

Ättika eller vinäger

Ättika har ju en ganska distinkt, ”rivig” smak. Vill du ha en lite mjukare smak, så prova dig fram med att byta ut ättikan mot vinäger i stället. Du kan också variera dig, säg en 50/50-blandning mellan vinäger och ättika. Prova dig fram till vad du tycker smakar bäst, för det finns inget rätt eller fel, inget facit, när det gäller matlagning.

Related Posts