Sylta och safta – Bevara sommarens smaker!

Sylta och safta med olika bär och frukter

Bland de härliga aktiviteterna som följer med sommaren finns konsten att sylta och safta. Det är ett bra sätt att bevara smaker från säsongens färska frukter, samtidigt som man kan ”rädda” frukter och bär som kanske inte har det perfekta utseendet. Så låt oss dyka in i den spännande världen av syltning och saftning!

Syltning: Att bevara sommarens skatter

Syltning är en urgammal metod för att bevara livsmedel genom att koka dem med socker och/eller syra. Det är en fantastisk metod för att låta smakerna av frukt och bär utvecklas på nya sätt. Här är några steg för att komma igång med syltning:

Ingredienser och redskap: Samla de färska frukterna eller bären du vill använda och se till att ha tillräckligt med glasburkar och lock. Diska och sterilisera dem noga genom att koka dem.

Förberedelse: Skala, kärna och skär frukterna i bitar om det behövs. Beroende på hur du vill ha din sylt kan du antingen mixa frukten för en jämn konsistens eller lämna den bitigare om du föredrar det.

Kokning: Koka frukten med socker och eventuell syra (som citronsaft) tills det tjocknar och får en marmeladliknande konsistens. Var noga med att röra om så det inte bränner fast.

Förvaring: Häll den varma sylten i de steriliserade burkarna och förslut dem väl. Sylten kan förvaras i skafferi eller kylskåp och kommer att vara en smakfull påminnelse om sommaren under de kalla vintermånaderna.

Principen är densamma oavsett om du vill göra kräm, marmelad eller sylt. Passa på att blanda olika frukter, bär och grönsaker du odlat själv för nya spänande smakkombinationer. Här är som inspiration ett gott exempel på marmelad gjord på jordgubbar och rabarber från Mellisdags.se.

Saftning: Njutningen av förfriskande drycker

Att göra egen saft är inte bara ekonomiskt fördelaktigt, utan ger också en möjlighet att kontrollera sockermängden och experimentera med olika smakkombinationer. Här är några steg för att skapa din egen läckra saft:

Val av frukt och bär: Välj de saftiga frukter eller bär som du älskar från den egna trädgården. Hallon, blåbär, körsbär, svarta vinbär eller päron och äpplen är bara några exempel på läckra alternativ.

Förberedelse: Skölj och rensa frukterna eller bären ordentligt. Skär större frukter i mindre bitar för att underlätta saftningen.

Kokning och pressning: Koka frukterna med vatten tills de blir mjuka och saftiga. Därefter pressas blandningen genom en finmaskig sil eller saftpress för att avlägsna fasta partiklar.

Söta och smaksätt: Tillsätt socker eller sötning efter smak. Du kan också inkludera örter eller kryddor som mynta eller ingefära för en extra twist.

Förvaring: Häll saften i rena flaskor eller glas och förvara dem i kylskåpet. Saften kan spädas med vatten eller kolsyrat vatten innan den serveras för en uppfriskande dryck.

Ett förförande gott recept på jordgubbslemonad hittar du här på mellisdags.se.

Att sylta och safta är en fantastisk kreativ utlopp där du kan experimentera med smaker och skapa personliga recept. Dessutom är det ett sätt att ansluta till naturens cykler och njuta av sommarens skatter året runt. Så varför inte ge dig i kast med denna smakrika konst och skapa dina egna läckra kreationer att njuta av med familj och vänner?

Related Posts