Trendspaning: Lokala matkassar och catering

catering

Det är glädjande att se att det kommer mer och mer lokala initiativ kring vår mat, både när det gäller att laga maten hemmavid eller äta ”på stan”. Två exempel är lokal catering och lokala matkassar.

Lokal catering

Restauranger som fokuserar på lokala råvaror blir det fler och fler av, ju mer människor som upptäcker vikten av att äta lokalt. En trendspaning är att även fler och fler cateringfirmor fokuseerar på lokal matkultur. Det är ju egentligen inte så konstigt, vi kunder blir ju mer och mer upplysta av vikten av att äta lokalt. Dessutom är det ju ofta restaurangerna som har en sidorörelse kring catering, och då är det väldigt naturligt att fortsätta jobba med det lokala temat!

Lokala matkassar

Det finns en hel del ”köttlådor” för hemkörning, alltså en typ av matkassar, som fokuserar på lokalt uppfödda och styckade djur. Ett exempel är Gläntans Viltkött, som leverar svenskt viltkött främst från Östergötland och Sörmland. Testa – det är underbart att äta en bit svensk älgstek eller rådjursfilét i stället för en oxfilét som rest hela vägen från Argentina.

Ett annat exempel i mängden är Gårdssällskapet som erbjuder köttlådor med ekologiskt kött direkt hem från gården hem till dig. En trendspaning är att vi snart kommer se kompletta, helt lokala, matkassar som inte bara innehåller kött och fisk, utan även lokala frukt och grönsaker och allt annat som behövs för att laga en komplett middag!

Vilka andra exempel har du på lokalt mathantverk? Tipsa oss genom kontaktformuläret så kan vi kanske skriva en artikel om ditt exempel. Hedras den som hedras bör!

Related Posts